İnternet Ortamında Dijital Kitapçık Hazırlama

Blog yazarlığı, son zamanlarda günümüzün en popüler uğraşlarından birisi haline geldi. Günümüz teknolojisi ilerledikçe daha da yaygınlaşacağı kesin. Bu uğraşıdan ben de nasibimi alıyorum. Haftada en az bir kere yayın yapmazsam kendimi eksik hissediyorum. Özellikle yakın zamanda keşfettiğim bir uygulama sayesinde yazılarım daha keyifli bir hal almış vaziyette. Yumpu Publishing denilen bir kitapçık hazırlama uygulaması paylaşımlarımın kalitesini daha da arttırdı ve her zaman arzuladığım bir okuyucu kitlesine ulaşmamı sağladı.

Tesadüfen bularak broşür tasarımı oluşturduğum bu platformdan biraz bahsetmek istiyorum.

Her şey görselliğe olan münferit bir ihtiyaçtan dolayı başladı. Blog yazılarımda herhangi bir sıkıntı olmamasına rağmen sayfa içine doldurduğum görseller veya linkler pek ilgi çekici görünmüyordu. Özellikle Youtube’a erişim konusunda düzenli olarak sıkıntı yaşanan bir coğrafyada yaşadığım için paylaşımlarıma erişim sağlanmaması, kendimi ve yazılarımı ifade etmeme müsaade etmiyordu. Bu nedenle bir broşür tasarlamaya karar verdim.

İnternette yaptığım araştırma sonucunda Adobe ve Publisher gibi çok yakından tanıdığım programlar karşıma çıktı. Kullanmayı çok iyi bildiğim bu yazılımlar, bana istediğim performansı veremedi. Bu sonuç beni yıldırmadı ve arayışıma devam etmeyi sürdürdüm.

Daha kapsamlı bir arama yaptım ve sonunda araştırmamın meyvelerini toplamaya başladım. Elimde 3-4 tane alternatif oluştu ve bunların arasında seçim yapmam gerekiyordu. İki hafta boyunca kitapçık hazırlama üzerine bilmem gereken her şeyi öğrendim. Her bir platformda broşür örneklerini deneme fırsatı buldum ve anlamakta zorluk çektiğim kısımlarda iletişim adreslerinden ulaşıp e-posta yoluyla derdimi anlatmaya çalıştım.

Ama aralarından bir tanesi zaten benim aramama gerek bırakmadan her gün bana ulaşarak ihtiyacım olan bilgiyi veriyor, takıldığım yerlerde yardımcı oluyordu. Bu arkadaşça ve bilinçli yapılan girişim sayesinde tercihimi çoktan yapmıştım. Kullandığım diğer programları, Issuu ve Joomag’ı bir kenara bırakıp benim için en faydalı opsiyon olan Yumpu Publishing açık ara tercihim oldu.

Kitapçık hazırlama ve broşür tasarımı üzerine kısa denemeler

Bir yerden başlamam gerektiğini biliyordum. E-yayıncılıkla ilgili çok fazla bilgiye sahip olsam bile pratik konusunda tökezliyordum. Photoshop kullanarak görselleri ve yazıları bir araya toplamaya başladığımda üzerimde kara bulutlar gezmeye başlamıştı. Üzerimdeki pası kısa bir sürede attıktan sonra doğru ve stabil adımlarla amacıma doğru ilerlemeye devam ettim. PDF dosyaları oluşmaya başlamıştı. İnternette arama yaparak broşür tasarım örnekleri üzerine bir çalışma yaptım. Her adımı doğru atmak istiyordum.

Kitapçık hazırlama konusunda henüz bir tecrübem yoktu ama paftalar yavaş yavaş oluşmaya başlayınca keyfim yerine geldi. Sonuçta yaptığım işi alnımın akıyla yapmak ve hiç yapmamak arasında çok ince bir çizgi vardı. Bu kadar ilerlemişken artık vazgeçmek olmazdı.

Uzun ve yorucu tasarım evrelerini atlattıktan sonra biraz dinlenmeyi hak etmiştim. Mutfakta kendime bir kahve yaptım ve bilgisayarın başına oturdum. Saatlerce sürecek uzun bir maratona kendimi hazırlamıştım ve kitapçık hazırlama üzerine gerekli dosyalar PDF formatında beklemedeydi.

Pratik olarak platformları kıyaslarken deneme yapmıştım ama yüklediğim dosyalar ufak e-kataloglar şeklindeydi. PDF dosyalarını birleştirip ekrana ekledikten sadece çok kısa bir sürede kitapçık yüklenmişti. Şaşkınlığımı bir süre üzerimden atamadım. Onca zaman harcayıp bir araya getirdiğim broşür tasarımım saniyeler içerisinde sitenin bulut sisteminde yerini aldı.

Diğer platformlar ile kıyaslamak için yüklediğim dosyalar tek düze olduğu için o zaman pek bir şey anlamamıştım. Heyecanlı bir şekilde sayfaları çevirerek yeni eserimi bu harika platform üzerinde deniyordum. Platformda sağladıkları kullanıcı arayüzü sayesinde sayfaları rahatça okuyor, büyütüp daha ayrıntılı bakabiliyordum. Heyecanımı üzerimden biraz olsa da attıktan sonra yeni oyuncağımla neler yapabileceğimi araştırmaya başladım.

Kitapçık hazırlama özelliklerini etkin bir şekilde kullanma

Bu aşamaya geldiğinizde ilk yapmanız gereken doküman yöneticisine girmek. Bu bölmede yüklediğiniz PDF dosyalarını online broşür olarak görüntüleyebilir, üzerinde oynama yapabilir veya eğer istiyorsanız kaldırabilirsiniz. Sayfada ayrıca doğrudan yükleme seçeneğini kullanarak dosyaları ekleyebilir, ekledikten hemen sonra açılan ekranda özellikleri denetleyebilir veya değiştirebilirsiniz. Örnek olarak dosyanıza yeni bir isim ve açıklama ekleyerek kullanıcıların sizi daha rahat bulmasını sağlayabilirsiniz.

Burada değiştirebileceğiniz diğer bazı özellikler ise dil, kategori ve gizlilik. Ayrıca özelliklerin altında yer alan embed kodunu kullanarak sitenize ekleyebilirsiniz. Değişiklikleri tamamladıktan sonra görüntüleme tuşuna basarak kitapçık hazırlama aşamanızın son haline göz atabilirsiniz.

Siten bu bölümünde saydıklarım haricinde daha bir sürü özelliği içerisinde barındırıyor. Ücretsiz olan seçenekte deyim yerindeyse her şeyi yapabiliyorsunuz. Eğer daha ayrıntılı bir üyelik metodu isterseniz size sağlayacağı ekstra hizmetler için de öğrenebileceğiniz bir dünya özellik var.

Webkiosk bunlardan bir tanesi. Yüklediğiniz kitapçık ve broşürleri burada kişiselleştirme özelliği mevcut. Bu özellik, isterseniz kendi logonuzu bile yerleştirmenize izin veriyor. Daha ayrıntılı bilgiler için Youtube sitesindeki videoları izleyebilir ve uygulayabilirsiniz.

Dijital online broşür çağının yeni akımı

E-derginizi yükleyerek yeni bir formata girdiniz. Bu işlemi yerine getirirken bazı özelliklerini de öğrenmiş oldunuz. Peki seçiminizi yapmanıza etki edecek kitapçık hazırlama özellikleri biliyor musunuz? Birkaç tanesini yazalım:

  1. Öncelikli özelliği : Tamamen ücretsiz! (Ödemeli üyelikler var ve ihtiyacınıza göre opsiyonel)
  2. Site SEO entegre. Arama motorlarında bol bol görünme şansı var. (İsim ve açıklama önemli!)
  3. Android tablet/telefon, iPhone, iPad, bilgisayar uyumlu.
  4. Markanızı aktif olarak kullanabilme. (Eğer yoksa bile yaratmanın tam zamanı!)
  5. Twitter, Facebook ve aklınıza gelen her türlü sosyal medya desteği. (Desteklenen tüm platformlar kısa linklerde mevcut.)
  6. Kitapçıklara ve dergilere ses ve video ekleme özelliğine sahip.
  7. Embed (eklenti) ile hem sosyal hesaplarda hem de diğer web sitelerinde tanıtım.
  8. Eşsiz servis desteği.

Kullanırken bazı püf noktalara dikkatinizi çekmek istiyorum. Sitenin SEO özelliğinden faydalanırken bir uzman olmanız gerekmiyor. Başlangıç seviyesinde olsanız bile zaten her şey sizin için otomatik olarak yapılıyor. Eğer Google Analytics kullanmak istiyorsanız bir üst pakete geçmeniz gerekebilir. Fazla bir külfeti yok, isterseniz seçebilirsiniz. Ben kullanırken masaüstü bilgisayar ve Android tercih ettim ve gayet memnun kaldım.

Diğer platformlarda test etme şansım henüz olmadı ama benim cihazda çalıştığı hızı norm olarak alırsak büyük ihtimalle Apple ürünlerinde uçacağını düşünüyorum. Ses kaydı ekleme konusunda çok eğlendim. Artık online broşür sayfalarım klasik müzik eşliğinde açılıyor, size de tavsiye ederim. Video eklemeyi henüz denemiş değilim ama denediğim zaman ilk sizin haberiniz olacak, söz!

Embed (eklenti) belki de en işlevsel özelliği demekte fayda var. Sosyal medya sizin kaleminiz ise biçilmiş kaftan tanımına tam uyum sağlayan bu mükemmel nitelik sayesinde çok sayıda insana kısa zamanda ulaşırsınız. Güzel kısmı, sadece sosyal medya ile kısıtlı olmaması. Tabir-i caizse link kullanabileceğiniz veya paylaşabileceğiniz her türlü ortama eserlerinizi taşıyabilirsiniz.

Kitapçık hazırlama ile ilgili öğütlerim şimdilik bu kadar. Kısa zaman sonra daha güncel bir tecrübeyle karşınıza çıkmayı isterim. Büyük bir ihtimalle o zamana kadar bilgi dağarcığımı genişletir ve sizlere daha faydalı olabilirim. Siz yine de benden bağımsız olarak Yumpu Publishing platformu üzerinden ilgilendiğiniz online broşürleri hazırlamaya koyulun. Burada yazmış olduğum kısa ve öz tecrübeler, genel olarak doğru yolda gitmenizi sağlayacaktır. Sorun yaşarsanız hiç önemli değil! Müşteri temsilcisi ile yapacağınız koyu bir sohbet sayesinde öğrenmek istediğiniz her şey size uygulamalı olarak gösterilecektir.

İnternet Ortamında Dijital Kitapçık Hazırlama

Leave a Reply

Your email address will not be published.